Kind of narrow – a smart “house 12k” by Dierendonck Blancke Architecten

This house in Belgium is built on a challenging site where the architects in Dierendonck Blancke Architecten were forced to think up rather than left and right – it is a sort of infill-project. The project was completed in 2010, and the result was a functional home on approximately 100 square metres.

The vertical circulation is a staircase placed in the centre of the house connecting three main storeys and a total of six “levels”. The staircase is also working as a lightwell where daylight coming in through a large window in the ceiling is allowed to penetrate deep into the house. The interior is very easy going, and in terms of materials the architects used painted brick in the longitudinal walls which forms the house, while the exterior and interior walls, as well as the room dividing transverse walls inside the house are erected in concrete blocks. The same concrete blocks

Det er ikke flust med ledige tomter i de store byer.

Spekket med smarte løsninger.

Sjekk hva arkitektene gjorde med det smale byhuset.I HØYDEN

Sections

The house was developed in section because of the narrow site, and in this drawing one can see all the different levels of the house as well as the depth of it

Trappen er plassert midt i boligen.

Window over staircase letting in daylight

Service elements such as the pipes are exposed, working well with the informal concrete block walls and unpainted staircase

Advertisements

6 thoughts on “Kind of narrow – a smart “house 12k” by Dierendonck Blancke Architecten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s