82 Swains Lane – Concrete, glass and a graveyard

The site of 85 Swains Lane in the north London village of Highgate has a history not without complexity. In 1982 the influential modernist architect John Winter designed a residence situated on the site next to Highgate Cemetery. Nearly three decades later it was clear that to restore the old Winter house it would need a complete reconstruction, which would compromise the potential for a new house on this unique site. In 2005 the building was demolished and replaced by a new residence, built on the footprint of the previous, designed by Eldridge Smerin Architects.

Glass is used carefully throughout the house. All service-and storage areas are situated on the two lower floors while the two upper floors are dedicated to living, eating and work spaces. The staircase is pushed into the north-east corner in the intersection of the two solid walls facing Swains Lane in east and neighbouring buildings in north. This arrangement of programmes made it possible for the architect to utilize the large glazed openings to let in daylight in key spaces, at the same time it allows passive solar gain to be maximised during the winter months.

Office

Staircase

Kitchen. There is a sliding glass roof over the kitchen bench letting in sun and opening up the space

Pictures from http://www.85swainslane.co.uk/venue-details.php
 
 
Advertisements

3 thoughts on “82 Swains Lane – Concrete, glass and a graveyard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s